7 najčastejších chýb, ktoré bránia e-shopom rásť

Roky strávené nad marketingom online biznisov ma naučili veľa. Na základe mojich skúseností by som sa s vami rád v tomto blogu podelil o najčastejšie chyby, ktoré robia e-shopy:

 

1. Produkt musí byť “Must have” a nie “Nice to have”

Prichádzajú ku mne mnohé otázky, ktoré sa ma ľudia pýtajú ešte pred začatím svojho podnikania. Toto je jedna z najčastejších chýb, ktoré som pozoroval počas mojej spolupráce na školeniach pre Slovak Business Agency. Celý mindset založený na tom, že hľadáme produkt, ktorý človek “MUSÍ MAŤ” je od podstaty zlý. Ak by sme takto rozmýšľali, tak by sme prišli by na to, že vytvoríme e-shop s čistou vodou alebo so vzduchom. Žiaden iPhone, BMW, Coca Cola ani iný produkt nie je “MUST HAVE”. Tieto produkty sú “NICE TO HAVE”, teda je fajn ich mať, ale nie sú nutnou potrebou. Prvým krokom je teda uvedomiť si túto podstatnú myšlienku.

 

2. Marketing znamená Google a Facebook reklama

Toto je pomerne rozšírený mýtus vďaka viacerým agentúram. Z praxe viem, že robiť niekomu marketing neznamená iba spravovať výkonnostné kampane na FB, Google, Glami, či Heureke. Marketing je omnoho širší pojem ako len výkonnostná reklama. Pridaná hodnota agentúry nemá byť v nastavení výkonnostných kampaní. To dokáže akýkoľvek freelancer oveľa lacnejšie a v požadovanej kvalite. Marketing obsahuje v sebe DNA, ideu podniku, SEO, brand aj performance kampane.

 

3.Platím si agentúru aby za mňa urobila marketing

Marketing je vždy o spolupráci. Nemôžete chcieť, aby niekto robil marketing za vás. Marketing obsahuje vašu jedinečnosť, váš pohľad na vec a vašu myšlienku. Agentúra/freelanceri sú tu od toho, aby vám pomohli marketing uskutočňovať. Ak pustíte marketing zo svojich rúk a odovzdáte ho niekomu inému, už to nebude vaša myšlienka a vaša komunikácia, ale komunikácia niekoho iného.

 

4. Marketing/kampane sa dajú jednorázovo nastaviť

Ďalšia z mojich skúseností je veta: ”Však tie kampane nastavíš a už na tom nemusíš vôbec robiť. Iba zarábaš”. Výkonnostné kampane, Brand marketing, SEO sú živé systémy, o ktoré sa treba starať. Vieme sa priblížiť k nejakej “dokonalosti”, ale vždy sa dá robiť viac a zlepšiť už aktuálny stav kampaní, webu a podobne.

 

5. Potrebujem mať extrémne vyladený web, inak nemôžem rásť

Vždy je čo zlepšovať a aj keď sa priblížime k “dokonalosti”, nikdy ju reálne nedosiahneme. Mnohé biznisy takto prichádzajú o svoj potenciál rásť. Stačí ak je web “Good to go” a môžeme hneď začať pripravovať verziu pre CZ, HU, RO, DE a iné trhy. Mal som možnosť pozorovať e-shopy, ktorých názor bol obsiahnutý v tomto podnadpise. Viete, čo sa s nimi stalo? Predbehla ich konkurencia, ktorá síce nemala tak vyladený web, ale bola rýchlejšia a odvážnejšia.

 

6. Zákazník ma už po nákupe nezaujíma

E-shopy míňajú desaťtisíce eur na to, aby priviedli platiaceho zákazníka na web. Hneď ako nakúpi poďakujú mu odoslaním tovaru a rozlúčia sa s ním. Veľký potenciál vidím práve v lifetime value a v retencii. Človek, ktorý u vás už raz nakúpil k vám prejavil dôveru. Tak tú dôveru nenechajte ujsť a spravte z neho dlhodobo platiaceho a spokojného zákazníka.

 

7. Potrebujem vlastný - custom e-shop

Vo väčšine prípadov je vlastný systém a na mieru postavený e-shop len vecou nedostatočného rozhľadu alebo ega. Dnes už viete rozbehnúť biznis na šablónových riešeniach oveľa jednoduchšie, ako s custom naprogramovaným e-shopom. Rozbehnúť online biznis je teda menej náročné na prostriedky, ako v minulosti.



Dúfam, že vám tento blog pomohol rozšíriť svoj biznis o nové myšlienky. Ak máte akékoľvek dodatočné otázky, neváhajte ma kontaktovať. Ak sa chcete dozvedieť viac o svete online marketingu, nezabudnite ma sledovať aj na Facebooku: https://bit.ly/PetrovicMarekFB a odoberať na YouTube: https://bit.ly/PetrovicMarekYT

 

Dohodnite si konzultáciu

Späť do obchodu