Čo je PPC? Prehľad, význam a stratégie

 

Dnešný digitálny svet nám prináša nespočetné možnosti ako osloviť našu cieľovú skupinu. V rámci online marketingu je jednou z najefektívnejších metód PPC, alebo "Pay-per-Click". Čo to vlastne je a ako nám to môže pomôcť rásť? Prejdime si základy.

Čo je PPC?

PPC znamená "Pay-per-Click", čo je model internetovej reklamy, kde platíte za každé jedno kliknutie na vašu reklamu. Na rozdiel od organických výsledkov vo vyhľadávačoch alebo na sociálnych sieťach, PPC reklamy sú spoplatnené. Môžu sa objaviť na rôznych platformách, vrátane vyhľadávačov ako Google, Seznam, či Bing, sociálnych médií ako Facebook a Instagram, ale aj na rôznych webových stránkach a aplikáciách.

Prečo je PPC dôležité?

Rýchle výsledky: Na rozdiel od SEO, ktoré môže trvať mesiace, PPC prináša okamžité výsledky.
Cieľová skupina: Môžete si presne vybrať, kto uvidí vašu reklamu na základe geolokácie, demografie, záujmov atď.
Flexibilita: PPC reklamy sú ľahko upravitelné. Môžete zmeniť svoju stratégiu alebo rozpočet kedykoľvek.
Merateľnosť: Jednoducho sledujte, koľko ľudí kliklo na vašu reklamu, koľko z nich vykonalo akciu a ako efektívna je vaša kampaň.

Ako funguje PPC?

Úroveň Kampane

Jednou z prvých vecí, ktorú musíte urobiť, je správneho ciela kampane. Ide o ultimátny cieľ, podľa ktorého sa systém riadi. Môžeme vyberať napríklad konverzné kampane cielené na nákupy alebo nákladovosť, kampane s cieľom návštevnosť alebo kampane na budovanie značky.

Úroveň reklamného setu/reklamnej skupiny

Po správne vybranom cieli sa presúvame do druhej úrovne tvorenia kampane. Tu vyberáme odpoveď na otázky: Kedy? Komu? Kde? a Za koľko peňazí? sa má daná reklamná kampaň zobrazovať. Správny výber cielenia je jedným zo základov úspechu reklamnej kampane.

Úroveň reklamy

V závere tvorenia kampane sa dostávame na úroveň reklamy, kde stanovujeme nielen výsledný dizajn a text reklamy, ale tiež link, kam presne na stránku sa má potenciálny zákazník dostať.

Sledovanie a optimalizácia

Po spustení kampane je dôležité sledovať jej výsledky a prípadne ju optimalizovať.

Najznámejšie PPC platformy v SR

Google Ads: Najväčšia a najznámejšia PPC platforma.
META/Facebook Ads: Ideálna pre sociálne médiá.
Heureka Ads: Reklamy na cenovom porovnávači heureka.
LinkedIn Ads: Zamerané na B2B segment.
Glami Ads: Zamerané na reklamy na inšpiračnom portáli Glami

PPC je výkonný nástroj pre každého, kto chce efektívne investovať do online marketingu. Jeho flexibilita, rýchlosť a schopnosť cielenia robia z PPC jednu z najpopulárnejších foriem digitálneho marketingu dnes.

Tak či onak, efektívnosť PPC stojí na dobrej stratégii a neustálom sledovaní výsledkov. Ako vo všetkom, aj tu platí: "Merať je vedieť, vedieť je riadiť."

 Dohodnite si konzultáciu

Späť do obchodu