E-shop: Ako začať podnikať online

V tomto blogu som sa rozhodol s vami podeliť o moje skúsenosti s tým, ako začať podnikať s e-shopom. Už niekoľko rokov spravujem marketing online podnikov rôznych veľkostí. V tomto článku stručne zosumarizujem základné body pri začatí podnikania online:

 

Najdôležitejší nie je produkt

Mnohí ľudia začínajú rozmýšľať nad podnikaním cez produkt. Produkt je podľa mojich skúseností sekundárna záležitosť, oveľa dôležitejšie sú myšlienka podniku a systém. Tu je sedem najčastejších mýtov, ktoré bránia majiteľom e-shopu rásť:

  1. Produkt musí byť “Must have” a nie “Nice to have”
  2. Marketing znamená Google a Facebook reklama
  3. Platím si agentúru aby za mňa urobila marketing
  4. Marketing/kampane sa dajú jednorázovo nastaviť
  5. Potrebujem mať extrémne vyladený web, inak nemôžem rásť
  6. Zákazník ma už po nákupe nezaujíma
  7. Potrebujem vlastný - custom e-shop

Viac o siedmich najčastejších mýtoch podľa skúseností sa dočítate v ďalšom blogu

 

Prvým krokom je teda uvedomenie si, že nejde v prvom rade iba o produkt ako taký. Určite nájdeme chutnejší hamburger než BigMac, lepšie auto ako VolksWagen Golf, či zdravší nápoj než CocaCola. To, čo tieto firmy urobilo lídrami, nebol iba produkt ako taký, bol to ich systém.

 

ZAČIATOK JE VEĽKÁ INVESTÍCIA, ALE NEMUSÍ BYŤ DRAHÁ

Podobne ako každý biznis je aj online podnikanie náročné na počiatočnú investíciu. To však nemusí znamenať, že si musíte pripraviť desaťtisíce eur. Treba však rátať s tým, že na začiatku obetujete veľa času, know how a energie. Ak rozoberáme iba finančnú stránku, tak náklady na e-shop vedia byť:

  • sclean.sk - 12 € doména/rok + hosting v rámci free verzie shoptetu

 

Na začiatku bude pred vami ťažké rozhodnutie: vybrať si medzi systémami, na ktorých svoj online biznis postavíte. Vo svojej podstate si vyberáte z troch možností:

 

  • Šablónové riešenie - Ak chcete zo začiatku investovať čo možno najmenej financií, ale máte dostatok času, tak si viete “vyklikať” niektorú zo šablón vopred pripravených e-shopov. Ide napríklad o shoptet.cz, upgates.cz a pod. Pri tejto možnosti nepotrebujete žiadne zvláštne programátorské zručnosti. Systémy majú veľa vlastných návodov a tipov. Ne-programátor vie takto vytvoriť funkčný e-shop do jedného mesiaca
  • Bežné riešenia - touto možnosťou myslím množstvo bežne používaných systémov ako woocommerce, či prestashop. Pri výbere tejto možnosti už odporúčam využiť služby programátora, alebo web developera. Tieto možnosti sa dajú viac ohýbať a prispôsobovať. Majte však na vedomí, že práca programátora/web developera niečo stojí a ak máte príliš veľa vlastných nápadov a priveľa vymýšľate, táto možnosť sa vie predražiť
  • Vlastný systém - e-shop na mieru - je v poradí treťou a najdrahšou možnosťou. Ak potrebujete e-shop na mieru kvôli vlastným systémom a nevyhovujú vám predošlé možnosti, viete zadať niektorým firmám požiadavku, aby vám na mieru naprogramovali e-shop. Takýto e-shop sa môže pohybovať v desiatkach tisíc eur plus investícia do operatívnych programátorských prác v tisícoch eur mesačne.

 

EŠTE PRED SPUSTENÍM REKLÁM

Mnohé online podniky spravia prvú chybu ešte pred tým, ako spustia kampane na e-shop. Vychádzajú z predpokladu, že ak sa im páči e-shop a je pre nich zrozumiteľný, tak je zrozumiteľný pre všetkých. Predtým ako spustíte kampane, je potrebné skontrolovať si pár bodov:

  1. Je web jednoduchý a zrozumiteľný? Vytvorte si skúšobnú objednávku. Nechajte pozrieť vašich známych a priateľov na e-shop, ktorý ste vytvorili a prijmite spätnú väzbu. Častokrát sa drobnosť môže stať zásadným problémom. Napríklad ak platobnú bránu necháte nazvanú podľa jej názvu a nie “Platba kartou online”. Ľudia vo všeobecnosti nevedia, čo je platobná brána, ale vedia, čo je platba kartou.
  2. Máte na stránke nastavené meracie kódy? Meracie kódy sú dôležité z hľadiska vyhodnocovania výkonnosti, ale aj z hľadiska optimalizácie systémov na nákupy. Uistite sa, že máte na webe nasadený:
    1. Google Analytics
    2. Google Search Console
    3. Google Tag Manager
    4. Facebook Pixel
  3. Generujú sa vám správne XML feedy? XML alebo CSV feedy slúžia na prepojenie produktov e-shopu s reklamnými systémami. Najlepším spôsobom, ako overiť ich funkčnosť je nahrať ich priamo do systémov.



Prajem vám veľa úspechov v podnikaní v e-commerce a ak máte akékoľvek dodatočné otázky, neváhajte ma kontaktovať. Ak sa chcete dozvedieť viac o svete online marketingu, nezabudnite ma sledovať aj na Facebooku: https://bit.ly/PetrovicMarekFB a odoberať na YouTube: https://bit.ly/PetrovicMarekYT

Dohodnite si konzultáciu

 

 

Späť do obchodu